EYE Filmmuseum in AMSTERDAM

EYE Filmmuseum in Amsterdam is iedere dag geopend voor iedereen die van film houdt. Vier filmzalen, een grote ruimte voor wisselende tentoonstellingen, de EYE shop, een bar-restaurant en de permanente presentatie in het Panorama heten de bezoeker van ?s morgen vroeg tot ?s avonds laat welkom. Het gebouw met filmisch uitzicht op het IJ werd in 2012 ontworpen door het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl.

Museum voor film en de kunst van het bewegend beeld

In de fraaie expositieruimte van EYE zijn internationaal toonaangevende tentoonstellingen te zien. Regelmatig staat een grote filmauteur centraal zoals Federico Fellini, Stanley Kubrick en David Cronenberg. In andere tentoonstellingen verkent EYE de grenzen van het medium film en de raakvlakken met beeldende kunst. Zo organiseerde het museum kortgeleden de succesvolle William Kentridge-tentoonstelling, en tentoonstellingen met het werk van kunstenaars als Fiona Tan, Yang Fudong, Isaac Julien en Aernout Mik. Naast presentaties van de installaties van kunstenaar Anthony McCall, tentoonstellingen over Johan van der Keuken, de vroege animaties van Oskar Fischinger en het bijzondere oeuvre van Michelangelo Antonioni.

Filmzalen

EYE heeft vier comfortabele filmzalen, voorzien van de laatste projectietechnieken, waar bezoekers genieten van de nieuwste arthousefilms en de mooiste klassiekers, ook op 35mm en 70mm. Van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis en kaskrakers tot cultfilms, deels uit de rijke collectie van EYE. Regelmatig vinden er retrospectieven, lezingen, Q&amp:A’s, voorstellingen met live muziek en festivals plaats.

Te zien en te beleven

Op de benedenverdieping bevindt zich de permanente presentatie van EYE met filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren. Enkele topstukken zijn een Mitchell – een 35mm-camera waarmee vele grote Hollywoodfilms zijn opgenomen -, een mutoscoop die The Waiter van Chaplin toont, een toverlantaarn en de Kinamo, een zeer compacte camera waarmee filmpionier Joris Ivens de beroemde documentaire De brug filmde. Tezamen tonen zij de zoektocht van bevlogen uitvinders naar het vastleggen van bewegend beeld.

De presentatie voert ook langs 360&deg: – een ruimte waarin je omringd bent door filmfragmenten uit de collectie, de Pods -mini-cinema’s met driezitsbank- en langs interactieve installaties als de Flipbook en het Green Screen, waar je een zogeheten &lsquo:duimbioscoop&rsquo: kunt maken en figureert in een filmsc&egrave:ne.

Verspreid door EYE zijn nog meer interactieve replica’s van filmapparaten te vinden. Door zelf te draaien en te kijken wordt duidelijk welke technieken en optische trucs de magie van film mogelijk maken.&nbsp:

In de arena van EYE staan de luisterbanken. Duik in de wereld van enkele beroemde filmklassiekers terwijl je geniet van het filmische uitzicht. Een verdieping hoger zijn op zeven monitors wisselende setfoto&rsquo:s te zien van films als Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999) en Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979).

Een bezoek aan EYE is leuk voor alle leeftijden.

Openbaar vervoer

Bus 38, Buiksloterwegveer. Deze informatie is onder voorbehoud. Kijk op de website van GVB voor de meest recente informatie.

Meer informatie over EYE Filmmuseum kan je ook vinden op de website http://www.eyefilm.nl,http://www.facebook.com/eyefilm

Schrijf een beoordeling

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IJpromenade 1
Amsterdam 1031 KT NH NL
Routebeschrijving
Ma-vr: 10:00 - 01:00 uur, za, zo: 10:00 - 02:00 uur, Gesloten op ma 29 augustus 2016.